Droomwoordenboek

 
Home Favorieten Contact
         



 

Het belang van dromen

Ondanks de vele onderzoeken naar slaappatronen stelt de menselijke behoefte aan dromen ons nog steeds voor vele raadsels. Ontdoen we ons door te dromen misschien van ongewenste ervaringen? Verwerken we er de dagelijkse gebeurtenissen mee? Of zijn het oefeningen voor dat deel van de hersenen dat inactief is als we wakker zijn?

Dromen worden in laboratoria bestudeerd, zodat ze direct weer kunnen worden opgeroepen. Zo hebben wetenschappers ontdekt dat de meeste dromen, ook die tijdens de remslaap, bestaan uit heel gewone, realistische ervaringen en niet uit bizarre, ongerijmde gebeurtenissen.

Daarnaast zijn dromen meestal geen waarheidsgetrouwe opgeroepen herinneringen; dromen zijn eerder nieuwe ervaringen die een thematische samenhang vertonen, zoals een verhaal of een roman. In de meeste dromen staan de emoties van de dromer in logisch verband met de situatie in de droom.

Waarschijnlijk hebben dromen een aantal complexe en met elkaar verbonden fysiologische en psychologische functies. Eén ding is echter duidelijk: de dromen van ieder individu bevatten aspecten van zijn of haar psyche en situatie, zoals levensomstandigheden, relaties en ervaringen. Daarom kan bewustzijn van dromen ons helpen onze gedachten en emoties beter te begrijpen.

 


Copyright - Privacybeleid